Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /home/cruzcim/domains/nrgboost.nl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Vitamines en zwanger | NRGboost.nl
Vitamines en zwangerschap

Welke vitamines mag ik als ik in verwachting ben?

Tijdens de zwangerschap verandert er onwijs veel in je lichaam. Het is belangrijk, voor zowel moeder als kind, om gezonde voeding binnen te krijgen. Eet daarom gezond en gevarieerd. En 'eten voor twee', dat is niet nodig. Tevens is het bekend dat een zwangere vrouw extra vitamines en mineralen nodig heeft. Welke zwangerschapsvitamines dit zijn, lees je hieronder.

Wanneer je zwanger bent gieren de hormonen door je lijf. Er veranderd tenslotte héél wat in je lichaam. Aangezien een zwanger vrouw nu voor twee – of meer – leeft, is het extra belangrijk om gezonde voeding te nuttigen. Vaak krijg je dan voldoende vitamines en mineralen via organische wijze binnen. Is dit niet het geval, slik dan extra vitamines. Bij drogisten en apotheken zijn er ook speciale multivitaminetabletten voor zwangere vrouwen verkrijgbaar. Dit is een samenstelling van vitamines en mineralen die een zwanger vrouw aanvullend nodig heeft.

Tijdens de zwangerschap heb je vooral extra behoeften aan de onderstaande vitamines en mineralen. Let op: heb je een gevarieerde en gezond voedingspatroon, slik dan alleen extra vitamine B11(Foliumzuur) en vitamine D.

Vitamine A
Vitamine A stimuleert de ontwikkeling van je kind. Het helpt bij het versterken van de weerstand op een latere leeftijd. Bij een regelmatige gezonde voeding, hoef je geen extra vitamine A tabletten te slikken. Let op; een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vooral leverproducten hebben een grote hoeveelheid vitamine A.

Vitamine B11 (Foliumzuur)
Foliumzuur is van essentieel belang bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het kind. Het verkleint namelijk de kans op een open ruggetje. Daarbij bevordert het de vorming van rode bloedcellen. Foliumzuur zit voornamelijk in fruit, groene bladgroente en melk. Toch zijn vitaminetabletten met foliumzuur extra belangrijk tijdens de zwangerschap. Het advies is om 4 weken vóór je zwangerschap te beginnen met het slikken van 400 mg foliumzuur. Houdt dit tot 10 weken na je zwangerschap aan. Bij het slikken van samengestelde multivitamines is het niet nodig om extra foliumzuur te slikken.

Vitamine D
Naast vitamine B11(foliumzuur) is vitamine D ook erg belangrijk. Het helpt bij het opnemen van calcium, wat weer zorgt voor sterke botten. Dit is voor jou en de baby van belang. Vitamine D maakt ons lichaam aan, wanneer onze huid in contact met de zon komt. Maar ook in bepaalde voeding zit vitamine D, vooral in vis, boter en eieren. Kom je weinig in het zonlicht of draag je meestal een hoge uv-factor? Kies dan voor een vitamine D supplement.

Calcium
Om calcium in je lichaam op te nemen, is vitamine D nodig. Calcium is een onmisbaar mineraal tijdens je zwangerschap, omdat het de botten stevig maakt. Mensen die veel melkproducten eten en drinken, hoeven geen extra dosis calcium te slikken.

Uiteraard zijn alle vitamines en mineralen belangrijk tijdens de zwangerschap. Eet daarom gezonde voeding, zodat je geen extra supplementen hoeft te slikken. Uitzondering voor foliumzuur en vitamine D.

Terug naar overzicht